پیش از اطلاع در خصوص واگرایی RSI بهتر است بدانید اندیکاتور یکی از ابزارهای کاربردی در تحلیل تکنیکال میباشد که انواع متفاوتی دارد. از همین اندیکاتور RSI را میتوان به عنوان یکی از مهمترین و کاربردیترین اندیکاتورها در حوزه ارزهای دیجیتال معرفی کرد. این اندیکاتور در چندین سال اخیر با استقبال بسیار زیادی از سوی کاربران مواجه شده است. زیرا کاربران با استفاده از این اندیکاتور میتوانند به بررسی روند قیمتی داراییها بپردازند و تا حدی شرایط بازار را پیشبینی کنند.
به طور مثال سرمایهگذاران با استفاده از واگرایی RSI میتوانند روند برگشت بازار را تحلیل و بررسی کنند. البته اکنون ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که واگرایی RSI چیست در پاسخ به این سوال باید بگوییم واگرایی در اندیکاتور RSI یک مفهوم . ابزار کلیدی در تحلیل تکنیکال است که میتواند به پیش بینی شرایط بازار بپردازد. با در نظر داشتن این موضوع ما در ادامه مقاله قصد داریم به توضیح کاملتری در خصوص این مفهوم کلیدی بپردازیم و انواع واگرایی در RSI را مورد بررسی قرار دهیم.
- واگرایی RSI چیست؟
- انواع واگرایی در RSI
- واگرایی معمولی مثبت
- واگرایی معمولی منفی
- واگرایی مخفی مثبت
- واگرایی مخفی منفی
- تفاوت همگرایی و واگرایی RSI
واگرایی RSI چیست؟
همانطور که در بخش بالا نیز به آن اشاره کردیم اندیکاتور RSI یکی از ابزارهای تحلیل تکنیکال میباشد که با استفاده از آن تریدرها و سرمایهگذاران میتوانند شرایط بازار را مورد بررسی قرار دهند. در حالت کلی این اندیکاتور شرایطی مشابه با چارت دارد، اما همواره براساس چارت پیش نمیرود و گاهی اوقات این اندیکاتور شرایط دیگری را نمایش میدهد و روند RSI برخلاف چارت قیمتی، پیش میرود که در این شرایط واگرایی RSI اتفاق میافتد.
به صورت کلی میتوان گفت به اختلاف بین اندیکاتور و روند قیمتی بازار واگرایی گفته میشود که یکی از مهمترین آنها واگرایی در اندیکاتور RSI است. البته زمانی که واگرایی به وجود میآید تحلیلگران میتوانند به بررسی دقیقتری از شرایط بازار بپردازند. از همین رو کاربران برای بررسی واگرایی میتوانند به سایتهایی همچون Tradingview مراجعه کنند تا با کمک واگرایی RSI به پیش بینی شرایط بازار بپردازند.
انواع واگرایی در RSI
اکنون که با واگرایی در اندیکاتور RSI آشنا شدید بهتر است بدانید واگرایی در دو نوع اصلی به نامهای واگرایی معمولی (Regular Divergence) و واگرایی مخفی (Hidden Divergence) طراحی شده است اما هر یک از این دو نوع اندیکاتور نیز زیر مجموعههای دیگری دارد. از همین رو تحلیلگران با استفاده از آنها میتوانند شرایط بازار را به شکل بهتری مورد بررسی قرار دهند و تصمیمات مناسبی در خصوص معاملات خود بگیرند. برهمین اساس در ادامه قصد داریم چند مورد از انواع واگرایی در اندیکاتور RSI را به شما معرفی کنیم.
واگرایی معمولی مثبت
واگرایی معمولی مثبت زمانی اتفاق میافتد که روند بازار نزولی باشد در این شرایط واگرایی مثبت پیش میآید البته ابن واگرایی میتواند نشانگر این باشد که روند نزولی بازار در حال اتمام است و روند بازار ممکن است تغییر کند و شرایطی صعودی را در پیش بگیرد. در ابن صورت برای تشخیص این واگرایی باید کف قیمت نمودار را به همراه کف اندیکاتور RSI مورد بررسی قرار دهید. در این شرایط زمانی که کف قیمت نمودار حالت نزولی را در پیش داشته باشد و کف اندیکاتور حالت صعودی را در پیش داشته باشد واگرایی معمولی مثبت نامیده میشود. عدهای از تحلیلگران این شرایط را به عنوان موقعیت مناسبی برای خرید در نظر میگیرند.
واگرایی معمولی منفی
واگرایی معمولی منفی با واگرایی مثبت متفاوت است، زیرا این واگرایی اگر در انتهای روند صعودی بازار باشد و قیمت سقفی بالاتر از سقف قبلی زده باشد به وجود میآید اما در این شرایط اندیکاتور RSI سقف پایینتری میزند و واگرایی معمولی منفی میتواند روند مثبت بازار را به روند منفی تبدیل کند. حتی در این شرایط میتوان پیشبینی کرد که قیمت، پتانسیل تغییر روند را دارد و این امکان وجود دارد که بازار از روند صعودی به نزولی تغییر کند. با در نظر داشتن این موضوع بهتر است بدانید که عدهای از تحلیلگران در این زمان شروع به فروش داراییهای خود میکند.
واگرایی مخفی مثبت
یکی دیگر از انواع واگرایی RSI، واگرایی مخفی مثبت است و زمانی به وجود میآید که کف قیمتی جدید از کفهای قبلی بالاتر باشد در این شرایط واگرایی مخفی مثبت اتفاق میافتد و تحلیلگران ممکن است به این نتیجه برسند که روند صعودی ادامه پیدا میکند.
واگرایی مخفی منفی
واگرایی مخفی منفی زمانی شکل میگیرد که روند بازار به صورت نزولی باشد و در این زمان اگر قلههای قیمتی به صورت نزولی پیش میروند و یک سقف پایینتر را نشان میدهد. اما در این شرایط اندیکاتور روند صعودی را در پیش دارد و یک سقف بالاتر را به نمایش میگذارد، واگرایی مخفی منفی به وجود میآید. این نوع واگرایی RSI نشان میدهد که روند نزولی ممکن است ادامه دار خواهد بود.
تفاوت همگرایی و واگرایی RSI
اکنون که با آموزش واگرایی RSI آشنا شدید بهتر است بدانید یکی دیگر از اصطلاحات رایج در اندیکاتور RSI همگرایی میباشد که شرایطی مخالف واگرایی دارد. از همین رو زمانی که روند اندیکاتور و چارت قیمتی بازار مطابق یکدیگر باشند و تفاوتی میان آنها به چشم نیاید همبستگی یا همگرایی گفته میشود. با در نظر داشتن این موضوع اگر در روند معاملات خود از همگرایی و واگرایی استفاده کنید میتواند به تحلیل دقیقتری از شرایط بازار دست پیدا کنید، تحلیلگران نیز از همین روش استفاده میکنند و با استفاده از همگرایی و واگرایی به بررسی دقیق بازار میپردازند.
جمع بندی
واگرایی در اندیکاتور RSI زمانی اتفاق میافتد که اندیکاتور، روند متفاوتی را نسبت به روند قیمتی بازار نمایش میدهد. البته واگرایی RSI انواع متفاوتی دارد و به دو بخش معمولی و مخفی تقسیم میشود. با در نظر داشتن این موضوع میتوان گفت واگرایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و تحلیلگران با کمک آن میتوانند تا حدی روند بازار را مورد بررسی قرار دهند. البته تحلیلگران تنها طبق اندیکاتورها به پیش بینی شرایط بازار نمیپردازند و باید مباحث دیگری را نیز مد نظر قرار میدهند تا دید بهتری از شرایط بازار داشته باشند.