بازارهای مالی همواره فرصتی برای رشد سرمایه و مدیریت داراییها فراهم کردهاند، اما این فرصتها بدون استفاده از روشها و ابزارهای مناسب میتوانند به چالشی بزرگ تبدیل شوند. از همین رو یکی از این ابزارهای مهم در بازارهای مالی مالی که توجه بسیاری از سرمایهگذاران را جلب کرده است، معاملات آپشن است. این نوع معاملات برای سرمایهگذاران شرایطی فراهم میکند تا با انعطاف پذیری بیشتر و بهره گیری از استراتژیهای متنوع، بتوانند ریسکهای معاملاتی خود را مدیریت کنند و از تحولات بازار به نفع خود استفاده کنند. با در نظر داشتن این موضوع در ادامه مقاله، قصد داریم به بررسی مفهوم معاملات آپشن بپردازیم تا با این روش معاملاتی بیشتر آشنا شوید.
معاملات آپشن چیست؟
در بازار ارزهای دیجیتال روشهای معاملاتی بسیار زیادی وجود دارد که سرمایه گذاران میتوانند بسته به استراتژی معاملاتی خود از روشهای معاملاتی متفاوت استفاده کنند. از همین رو معاملات آپشن (option trading) یا قرارداد اختیار معامله نیز یک قرارداد مشتقه است که در این نوع قراردادها خریدارانی که پیش بینی میکنند قیمت داراییها افزایش پیدا میکند و روند قیمتی صعودی را در پیش میگیرید، اما دقیقا در همین زمان فروشندگان براین باورند که قیمت دارایی با کاهش روبرو میشود. برهمین اساس معاملات آپشن به مجموعهای از قراردادهای خرید و فروش گفته میشود که در این قراردادها افرادی که به افزایش داراییها امیدوارند قرارداد اختیار خرید (Call) را انتخاب میکنند.
اما افرادی که براین باورند که بازار با ریزش رو به رو میشود و قیمت دارایی کاهش پیدا میکند قرارداد اختیار فروش (Put) را قبول میکنند. از همین رو حائز اهمیت است که برای هر دوی این قراردادها زمان و قیمت مشخصی تعیین شده است. البته به این معنا نیست که خریدار یا فروشنده حتما نباید در زمان مشخص باید با صرافی یا بروکر تسویه کنند.
مثالی برای معاملات آپشن
از همین رو برای درک بهتر معاملات آپشن قصد داریم با یک مثال این روش معاملاتی را به شما توضیح دهیم. با خود فکر کنید که قصد دارید 100 واحد از یک سهام را خریداری کنید در حال حاضر قیمت هر واحد از آن سهام 100 دلار است. اما شما پیش بینی میکنید که در ماه آینده قیمت هر واحد از آن 110 دلار میشود در گذشته شما باید تمامی 100 واحد سهام را با قیمت 100 دلار خریداری میکردید و یک ماه صبر میکردید تا به قیمت 110 دلار برسد از همین رو ممکن بود در گذر زمان بازار روند ریزشی را در پیش بگیرد.
اما پس از راه اندازی معاملات آپشن میتوانید از صرافی ها یا کارگزاری هایی بروید که از این نوع معاملات پشتیبانی میکنند. برای انجام این کار قراردادی با تاریخ و قیمت از پیش تعیین شده امضا میکنید. به طور مثال شما در این قرارداد ذکر میکنید که یک ماه دیگر قیمت سهام مورد نظر شما به 110 دلار میرسد و در این صورت اگر به این قیمت رسید شما به ازای هر واحد از سهام باید 2 دلار به کارگزاری بابت کارمزد پرداخت کنید.
از همین رو اگر هر زمان بازار به قیمت پیش بینی شما رسید شما در قبال هر واحد از سهام 10 دلار سود کرده اید که با کسر 2 دلار کارمزد سود شما ۸ دلار میشود. با در نظر داشتن این موضوع از آنجایی که شما این پیش بینی را بر روی 100 واحد انجام دادید سود شما پس از پرداخت کارمزد 800 دلار میشود.
انواع معاملات آپشن
اکنون که با مفهوم کلی معاملات آپشن آشنا شدید بهتر است بدانید که قرارداد اختیار معامله به دو نوع اختیار خرید یا همان Call و اختیار فروش یا همان Put تقسیم میشود. از همین رو اختیار خرید (Call Option) یکی از ابزارهای مهم در معاملات آپشن است که به دارنده حق خرید یک دارایی مشخص را با قیمتی توافق شده در آینده میدهد. این ابزار به سرمایه گذاران اجازه میدهد تا از افزایش احتمالی قیمت دارایی در آینده بهرهمند شوند، بدون اینکه نیاز به خرید فوری آن داشته باشند.
اگر قیمت دارایی از قیمت توافق شده بالاتر رود، دارنده اختیار خرید میتواند با استفاده از این حق، سود کسب کند. در مقابل، اگر قیمت کاهش یابد، سرمایهگذار میتواند از اجرای معامله صرف نظر کند و تنها هزینه اولیه خرید آپشن را متحمل شود. این ویژگی، اختیار خرید را به ابزاری منعطف و جذاب تبدیل کرده است.
اختیار فروش (Put Option) یکی دیگر از ابزارهای پرکاربرد در معاملات آپشن است که به دارنده حق فروش یک دارایی مشخص را با قیمتی توافق شده در آینده میدهد. این ابزار به سرمایه گذاران کمک میکند تا از کاهش احتمالی قیمت دارایی سود ببرند یا ریسک خود را مدیریت کنند. این موضوع برای بسیاری از سرمایه گذاران و معامله گران از امیت بسیار زیادی برخوردار اس زیرا در بازارهای نزولی افراد به دنبال راهی هستند تا بتوانند از داراییهای خود در برابر نوسانات بازار محافظت کنند اما در معاملات آپشن میتوانند از این وضعیت سود به دست آورند.
با در نظر داشتن این موضوع اگر قیمت دارایی از قیمت توافق شده پایینتر رود، دارنده اختیار فروش میتواند آن را به قیمت بالاتری بفروشد و سود کسب کند. اما اگر قیمت دارایی افزایش یابد، سرمایهگذار میتواند از اجرای معامله صرفنظر کند و تنها هزینه اولیه و کارمزد معامله را بپردازد. این ویژگی، اختیار فروش را به گزینهای جذاب برای کاهش ریسک و کسب سود در بازارهای نزولی تبدیل کرده است.
کدام کارگزاری ها معاملات آپشن دارند؟
در چندین سال اخیر کارگزاریها و صرافی های متفاوتی راه اندازی شدند که هر یک از ویژگیهای مختلفی برخوردار بودند. از همین رو به دلیل استقبال هرچه بیشتر افراد از معاملات آپشن بیشتر کارگزاریها، صرافی ها از این نوع معاملات پشتیبانی کردند. با در نظر داشتن این موضوع پیش از شروع معاملات آپشن بهتر است ابتدا یک پلتفرم مناسب را برای معاملات خود در نظر بگیرید.
برای انجام یک صرافی مناسب برای معاملات آپشن باید به نکات متفاوتی همچون کارمزد پایین صرافی، تعداد ارزهای پشتیبانی کننده، امنیت پلتفرم، روشهای پرداخت، روشهای تسویه و حتی احراز هویت توجه کنید. از همین رو در این بخش قصد داریم به معرفی بهترین کارگزاری ها و صرافی ها برای معاملات آپشن بپردازیم که بهترین آنها عبارتاند از:
- بای بیت (Bybit)
- بایننس (Binance)
- اوککس (OKX)
- دلتا اکسچنج (Delta Exchange)
معاملات باینری آپشن چیست؟
تا به اینجای مقاله به مفهوم کلی معاملات آپشن پرداختیم اما برای شناخت هرچه بیشتر این روش معاملاتی بهتر است بدانید که معاملات باینری یک نوع خاص از معاملات آپشن است که افراد میتوانند برای پیش بینی روند بازار از آن استفاده کنند. معاملات باینری آپشن نوعی از معاملات مالی است که در آنها سرمایه گذار تنها دو نتیجه ممکن را پیش رو دارد، سود مشخص یا از دست دادن سرمایه اولیه. در این نوع معاملات، سرمایه گذار پیشبینی میکند که قیمت یک دارایی مشخص در یک بازه زمانی معین افزایش یا کاهش خواهد یافت.
بنابراین اگر پیش بینی درست باشد، معاملهگر سودی از پیش تعیین شده دریافت میکند، اما در صورت اشتباه بودن پیش بینی، مبلغی که برای معامله اختصاص داده شده است از دست میرود. سادگی ساختار باینری آپشنها باعث شده است که برای معاملهگران مبتدی جذاب باشند، اما از آنجایی که ریسک بالایی به همراه دارد ممکن دارایی آنها را به خطر بیندازد، برهمین باید به ریسک این نوع معاملات توجه کنند. برخلاف معاملات معمولی، در باینری آپشن نیازی به خرید یا فروش واقعی دارایی نیست، بلکه تنها حرکت قیمت در زمان مشخص مهم است. این ویژگی، معاملات باینری آپشن را به ابزاری هیجان انگیز و سریع برای سرمایه گذاری تبدیل کرده است.
با در نظر داشتن این موضوع قابل ذکر است که باینری آپشن تفاوتهای متعددی با معاملات آپشن دارد. معاملات باینری آپشن و آپشن معمولی هر دو ابزارهایی برای پیش بینی حرکت قیمت داراییها میباشند، اما تفاوتهای اساسی با یکدیگر دارند. در باینری آپشن، سود و زیان ثابت است، یا مبلغ مشخصی به دست میآورید یا کل سرمایه از دست میرود، در حالی که در آپشن معمولی، سود و زیان متغیر است و به حرکت قیمت دارایی وابسته است.
همچنین، باینری آپشن تنها بر پیش بینی قیمت متمرکز است و مالکیت دارایی وجود ندارد، اما در آپشن معمولی، امکان خرید یا فروش واقعی دارایی وجود دارد. همچنین معاملات باینری زمان انقضای کوتاهتری دارند و ریسک بیشتری را به همراه دارند، در حالی که آپشن معمولی برای استراتژیهای پیچیده انعطاف پذیرتر و مناسبتر است.
جمع بندی
معاملات آپشن، یک بخش اساسی از بازارهای مالی میباشند که برای سرمایه گذاران و معامله گران شرایطی فراهم میکند تا با استفاده از ابزارهای مشتقه، به تنوع و انعطاف بیشتری در مدیریت ریسک و کسب سود بپردازند. تحلیل دقیق بازار، استراتژیهای معاملهگری مناسب، مدیریت ریسک بهطور هوشمندانه، و استفاده از آموزشهای معتبر، از جمله عوامل کلیدی برای موفقیت در معاملات آپشن میباشند. با درک عمیق از پتانسیل و خطرات مرتبط با معاملات آپشن، سرمایه گذاران میتوانند تصمیم گیریهای بهتری در خصوص معاملات خود بگیرند و به بهرهوری بیشتری دست یابند.
سوالات متداول
مزایای معاملات آپشن
معاملات آپشن شرایطی را برای سرمایه گذاران فراهم کرده است تا بتوانند در سبد سرمایه گذاری خود ریسک را به حداقل برسانند و از ضررهای احتمالی جلوگیری کنند. همچنین قرارداد اختیار معامله نسب به سایر روشهای معاملاتی از نقد شوندگی بالاتری برخوردار است که تمامی این مسائل به عنوان مزایای مهم معاملات آپشن شناخته میشود.
معایب معاملات آپشن
معاملات آپشن در کنار داشتن مزایای متعدد، معایبی نیز به همراه دارد. زیرا بازار کریپتوکارنسی نسبت به سایر بازارهای مالی نوسانات زیادی را به همراه دارد، از همین رو پیش بینی روند بازار به صورت صد درصد امکان پذیر نمیباشد. بنابراین سرمایه گذاران ممکن است در معاملات آپشن، قرارداد اشتباهی را خریداری کنند.
آیا معاملات آپشن با قرارداد آتی متفاوت است؟
بله معاملات فیوچرز و معاملات آپشن با یکدیگر متفاوتند و در معاملات فیوچرز کاربران باید قراردادی امضا کنند و در تاریخ مشخص قرارداد خود را تسویه کنند. اما در معاملات آپشن این کار الزامی نیست و حتی سرمایه گذاران میتوانند در تاریخ سررسید، قرارداد خود را تسویه نکنند.