بازارهای مالی به خصوص بازار ارزهای دیجیتال در چند سال اخیر با نوسانات زیادی روبرو بودهاند. از همین رو ابزارهای متعددی طراحی شده که با کمک آنها میتوان شرایط بازار را پیش بینی کرد. یکی از ابزارهای کاربردی در بازارهای مالی اندیکاتورها میباشند که از ابتدای فعالیت تا به امروز با استقبال بسیار زیادی از سوی سرمایه گذاران و معامله گران روبرو شدهاند. اندیکاتورها انواع مختلفی دارند که میتوانند اطلاعات گستردهای را در خصوص شرایط بازار به سرمایه گذاران ارائه دهند.
حتی جالب است بدانید که تعدادی از آنها میتوانند نقاط ورود و خروج به بازار را شناسایی کنند تا سرمایه گذاران بتوانند به کمک این اطلاعات بهترین نقاط برای خرید و فروش را تشخیص دهند، به این ابزارها اندیکاتور سیگنال خرید و فروش گفته میشود. البته همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم اندیکاتورهای متعددی طراحی شده است، بر همین اساس برای داشتن اطلاعات دقیق باید به سراغ بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش بروید تا بتوانید به بررسی شرایط بازار بپردازید. از همین رو در ادامه مقاله قصد داریم ابتدا اندیکاتور سیگنال خرید و فروش را به شما توضیح دهیم سپس به معرفی بهترین اندیکاتور برای سیگنال خرید و فروش بپردازیم.
اندیکاتور سیگنال خرید و فروش چیست؟
اندیکاتور ابزاری تحلیلی در بازارهای مالی است که از دادههای قیمتی و حجم معاملات برای شناسایی روندها و نقاط کلیدی در نمودار استفاده میکند. این ابزارها به معامله گران کمک میکنند تا با تحلیل دقیقتر شرایط بازار، تصمیمات آگاهانهتری برای خرید یا فروش داراییها بگیرند. با در نظر داشتن این موضوع بهتر است بدانید که در بازارهای مالی گاهی اوقات سرمایه گذاران و معامله گران نمیدانند که چه زمانی باید وارد بازار شوند و به خرید داراییها بپردازند و چه زمانی باید از بازار خارج شوند و داراییهای خود را به فروش بگذارند.
از همین رو توسعه دهندگان برای راحتی کار معامله گران اندیکاتورهای متفاوتی طراحی کردهاند که تعدادی از آنها نقاط ورود و خروج به بازار را شناسایی میکنند و میتوانند دیتای مناسبی به معامله گران ارائه دهند که به این به این ابزارهای کاربردی اندیکاتور سیگنال خرید و فروش گفته میشود. بنابراین پس از معرفی تعداد زیادی از این ابزارها زمان آن رسیده که با یک استراتژی معاملاتی درست و استفاده از اندیکاتور سیگنال خرید و فروش ریسکهای معاملاتی را شناسایی کنید و به سرمایه گذاری در بازارهای مالی بپردازید و بی گدار به آب نزنید.
معرفی بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش
اکنون که با مفهوم اندیکاتور سیگنال خرید و فروش آشنا شدید بهتر است بدانید که بازارهای مالی به خصوص بازار ارزهای دیجیتال هیچ گاه به صورت صد درصد قابل پیش بینی نیستند و گاهی اوقات ممکن است که شما شرایط بازار را نزولی پیش بینی کنید اما انتشار یک خبر، نشست یک رویداد یا هر اتفاق غیرمنتظرهای روند بازار را تغییر دهد و شرایط آن طور که فکرش را میکردید پیش نرود.
برهمین اساس همواره در کنار تحلیل تکنیکال باید تحلیل فاندامنتال را نیز مد نظر قرار دهید و شاخصهای اقتصادی، اخبار و رویدادها را به صورت مداوم بررسی کنید تا درک بهتری از شرایط بازار داشته باشید. با در نظر داشتن این موضوع در ادامه مقاله قصد داریم بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش را به شما معرفی کنیم تا با این اندیکاتورها بتوانید تا حدی شرایط بازار را رصد کنید و تصمیمات بهتری در خصوص معاملات خود بگیرید.
میانگین متحرک نمایی (EMA)
EMA مخفف عبارت Exponential Moving Average که در زبان فارسی با نام اندیکاتور میانگین متحرک نمایی نیز شناخته میشود. این اندیکاتور یکی از ابزارهای تحلیل تکنیکال است که در روشهای مختلف معاملاتی مورد استفاده قرار میگیرد و به پیش بینی روند قیمتی داراییها در بازههای زمانی متفاوت میپردازد. اندیکاتور میانگین متحرک نمایی برخلاف اندیکاتور میانگین متحرک ساده یا همان SMA تاکید بیشتری بر نقاط دادههای اخیر یا همان آخرین قیمت یک دارایی دارد. برهمین اساس میتوان گفت که میانگین متحرک نمایی نسبت به میانگین متحرک ساده به تغییرات قیمت سریعتر واکنش نشان میدهد و این ویژگی به معامله گران کمک میکند تا سریعتر به تغییرات روند پاسخ دهند و اطلاعات تازهای از شرایط بازار داشته باشند.
همچنین قابل ذکر است که این ابزار کاربردی به عنوان اندیکاتور سیگنال خرید وفروش شناخته میشود و نقاط ورود و خروج به بازار را شناسایی میکند. از همین رو با استفاده از این اندیکاتور سرمایه گذاران میتوانند پیش بینی کنند که چه زمانی برای خرید و و فروش داراییها مناسب است. البته اکنون ممکن است این سوال برایتان مطرح شود که چگونه با استفاده از EMA میتوان شرایط بازار را پیش بینی کرد در پاسخ به این سوال باید بگوییم هر زمان قیمت بالاتر از اندیکاتور EMA قرار بگیرد نشان دهنده روند صعودی است و میتواند به عنوان سیگنال خرید شناخته شود.
اما زمانی که قیمت پایینتر از اندیکاتور میانگین متحرک نمایی است، نشان دهند روند نزولی باشد و میتواند نمایانگر سیگنال فروش باشد. البته برای بررسی شرایط بازار به کمک اندیکاتور EMA باید به انتخاب تایم فریم مناسب دقت کنید. زیرا این موضوع از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم این اندیکاتور حساسیت بیشتری نسبت به آخرین قیمت نشان میدهد.
اما اگر دوره طولانیتر را انتخاب کنید روند کلی بازار را نشان میدهد، برهمین اساس میتوان گفت که اندیکاتور EMA در بازه زمانی کوتاه مدت با دقت بیشتر به پیش بینی شرایط بازار میپردازد. البته انتخاب تایم فریم به استراتژی معاملاتی سرمایه گذاران و معامله گران بستگی دارد.
شاخص قدرت نسبی (RSI)
RSI مخفف عبارت Relative Strength Index است که در زبان فارسی با نام شاخص قدرت نسبی شناخته میشود و به عنوان یکی از بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش بسیار قوی ارز دیجیتال شناخته میشود. با در نظر داشتن این موضوع بهتر است بدانید که RSI در اکثر مواقع مقادیر بین 0 تا 100 را نوسان میکند و قدرت و ضعف حرکت قیمت را با مقایسه اندازه افزایش و کاهشهای اخیر اندازهگیری میکند. از همین رو در اندیکاتور RSI مقادیر بالای 70 نشان دهنده اشباع خرید (Overbought) است.
به صورت کلی اشباع خرید زمانی رخ میدهد که یک دارایی بیشتر از ارزش واقعی خود معامله شود که این موضوع نمایانگر اصلاح قیمت یا بازگشت روند میباشد. در مقابل نیز مقادیر کمتر از 30 نشان دهنده اشباع فروش (Oversold) است و زمانی رخ میدهد که یک سهم یا دارایی در بازارهای مالی با ارزشی کمتر از ارزش واقعی خود معامله شوند. با در نظر داشتن این موضوع میتوان گفت که اشباع فروش برخلاف اشباع خرید نشان دهنده بازگشت قیمت به سمت بالا است. از همین رو به اندیکاتور RSI میتوان آن را به عنوان سیگنالی برای ورود و خروج به معاملات شناخت.
اندیکاتور استوکاستیک (Stochastic)
اندیکاتور استوکاستیک یکی از مهمترین اسیلاتورهای بازارهای مالی است که در دهه 1950 توسط فردی به نام جرج لین (George Lane) راه اندازی شد. جرج لین خود یک معامله گر بزرگ و شناخته شده در بازارهای مالی است و از تجربههایی که در سالها فعالیت در بازارهای مالی به دست آورده برای راه اندازی اندیکاتور استوکاستیک استفاده کرده است. برهمین اساس این ابزار کاربردی به عنوان یکی از بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش فارکس و بازار کریپتوکارنسی شناخته میشود. به صورت کلی اندیکاتور استوکاستیک تا حدی عملکردی مانند شاخص قدرت نسبی دارد و برای شناسایی شرایط اشباع خرید و فروش و تشخیص نقاط بازگشت احتمالی قیمت در بازارهای مالی استفاده میشود.
این اندیکاتور بر اساس فرضیهای عمل میکند که قیمت در روند صعودی نزدیک به سقف دوره اخیر بسته میشود و در روند نزولی نزدیک به کف دوره اخیر بسته میشود. با در نظر داشتن این موضوع استوکاستیک بین 0 تا 100 نوسان میکند و بهطور معمول با دوره 14 روزه محاسبه میشود. برهمین اساس هرگاه اندیکاتور مقادیر بالای 80 را نشان دهند یعنی اشباع خرید اتفاق افتاده و ممکن است ریزش بازار را به همراه داشته باشد.
در مقابل مقادیر زیر 20 نیز نشان دهنده اشباع فروش است و ممکن است بازار روند صعودی را در پیش بگیرد. با این حال، در بازارهای مالی پرنوسان ممکن است اندیکاتور سیگنال خرید و فروش استوکاستیک اطلاعات نادرستی را ارائه دهد؛ بنابراین سرمایه گذاران حرفهای برای داشتن یک تحلیل دقیق، اندیکاتورها را با یکدیگر ترکیب میکنند تا بتوانند به اطلاعات درستی دست پیدا کنند و ریسکهای معاملاتی خود را مدیریت کنند.
مزایای استفاده از اندیکاتور سیگنال خرید و فروش
اکنون که با بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش آشنا شدید بهتر است بدانید که این فناوری نیز مانند هر فناوری دیگری از مزایا و معایب خاص خود برخوردار است. با در نظر داشتن این موضوع اندیکاتورهایی که در بخشهای بالا به معرفی آنها پرداختیم جزو اندیکاتور سیگنال خرید و فروش بسیار قوی رایگان شناخته میشوند. بنابراین کاربران به راحتی بدون پرداخت هیچ گونه هزینهای میتوانند به بررسی شرایط بازار به کمک اندیکاتورهای سیگنال خرید و فروش بپردازند.
البته همانطور که از نام این اندیکاتورها پیدا است به عنوان یک ابزار کاربردی برای شناسایی نقاط ورود و خروج به بازار مورد استفاده قرار میگیرند و به سرمایه گذاران و معامله گران کمک میکنند تا بهترین زمان برای خرید یا فروش یک دارایی را شناسایی کرده، ریسکهای معاملاتی را مدیریت کنند و تصمیمات آگاهانهتری در خصوص معاملات خود بگیرند.
معایب استفاده از اندیکاتور سیگنال خرید و فروش
استفاده از بهترین اندیکاتورهای سیگنال خرید و فروش در تحلیل تکنیکال، با اینکه میتواند فواید زیادی داشته باشد و تاثیرات زیادی بر روی معاملات سرمایه گذاران بگذارد، میتواند معایبی نیز به همراه داشته باشد. یکی از مهمترین معایب این ابزارهای تحلیل تکنیکال ایجاد سیگنالهای نادرست یا سیگنالهای کاذب به خصوص در بازارهای پرنوسان است. از همین رو ممکن است ارائه اطلاعات نادرست این اندیکاتورها منجر به تصمیم گیریهای اشتباه شود.
همچنین، بسیاری از اندیکاتورهای سیگنال خرید و فروش بر اساس دادههای گذشته قیمت محاسبه میشوند بنابراین اگر خبری منتشر شود یا رویداد غیرمنتظرهای رخ دهد نمیتوانند در لحظه دیتا دقیقی از شرایط بازار به سرمایه گذاران ارائه دهند و این موضوع باعث از دست رفتن فرصتهای مناسب و حتی ضررهای جبران ناپذیر میشود. همانطور که در بخشهای بالاتر نیز به آن اشاره کردیم در کنار بررسی تحلیل تکنیکال بهتر است عوامل تاثیر گذار در تحلیل فاندامنتال را نیز بررسی کنند تا به اتفاقاتی که در لحظه ممکن است رخ دهد اشراف کافی داشته باشند و بتوانند با تحلیل شرایط بازار به نتایج مطلوبی برسند.
جمع بندی
در نتیجه، انتخاب بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش به نوع استراتژی معاملاتی، شرایط بازار و اهداف سرمایه گذار بستگی دارد. البته هیچ اندیکاتوری به تنهایی نمیتواند تمامی شرایط بازار را پوشش دهد و به صورت دقیق عمل کند؛ بنابراین، ترکیب چند اندیکاتور برای تایید سیگنالها و کاهش احتمال خطا گزینه مناسبتری است.
با در نظر داشتن این موضوع به عنوان بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش میتوان به اندیکاتور میانگین متحرک نمایی (EMA)، شاخص قدرت نسبی (RSI) و استوکاستیک اشاره کرد. البته اکنون ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که برای استفاده از بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش باید به کدام وب سایتها مراجعه کنید؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که با مراجعه به Tradingview میتوانید از بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش استفاده کنید و معاملات بهتری را برای خود رقم بزنید.
سوالات متداول
تایم فریم کوتاه مدت چه تاثیر بر اندیکاتور RSI دارد؟
تایم فریم های کوتاه مدت مانند 5 تا 15 دقیقه در اندیکاتور RSI میتواند سریعتر به تغییرات قیمت بازار واکنش نشان دهد و حتی سیگنالهای بیشتری برای ورود و خروج تولید میکند. از همین رو این اندیکاتور برای معامله گران روزانهای که به دنبال فرصتهای معاملاتی سریع هستند گزینه مناسبی است.
آیا اندیکاتور استوکاستیک عملکردی سریعی دارد؟
استوکاستیک نوعی اندیکاتوری تاخیری یا همان Lagging است که ممکن است در آن سیگناله کمی دیرتر از حرکات قیمت قیمت ظاهر شوند.
آیا اندیکاتور شاخص میانگین نمایی در بازار فارکس نیز تاثیر دارد؟
بله اندیکاتور شاخص میانگین نمایی (EMA) در بازار فارکس نیز کاربرد دارد.