پیش از این که به شرح خبر بپردازیم بهتر است که با مفاهیمی مانند بلاک چین و Web 3.0 آشنا شویم. اول از همه؛ به سراغ تعریف بلاک چین می رویم. واژه بلاک چین Blockchain ترکیبی از دو کلمه Block به معنی بلوک و Chain به معنی زنجیره است. این فناوری در حقیقت زنجیره ای از بلوک هاست و در هر آن بلاک، هر اطلاعاتی می تواند ثبت شود. فرقی ندارد محتوای این اطلاعات چیست؛ از جرم و جنایت های یک فرد تا جزییات تراکنش های یک شبکه پولی مانند بیت کوین. به زبان ساده، بلاک چین یک نوع سیستم ثبت اطلاعات و گزارش است. تفاوت آن با سیستم های دیگر این است که اطلاعات روی سیستم را میان همه اعضای یک شبکه به اشتراک می گذارد. با استفاده از رمزنگاری و توزیع اطلاعات، امکان هک، حذف و دستکاری اطلاعات ، تقریباً از بین میرود.
وب 3.0 (Web 3.0) چیست؟
در نسخه های اولیه اینترنت در ابتدا شبیه یک روزنامه بود که کاربران می توانستند اطلاعات سازمان ها و شرکت ها را در آن مشاهده و مطالعه کنند. با گسترش تکنولوژی، نسل دوم اینترنت به وجود آمد که در آن، کاربران در کنار سازمان ها قادر به تولید و انتشار محتوا بودند. در حال حاضر، بسیاری از اپلیکیشن های حوزه وب از نسل دوم هستند. وب 3.0 نسل جدید اینترنت و به عبارتی اینترنت آینده است. این فناوری قرار است در طول زمان تکمیل شود و امنیت، سرعت، حریم خصوصی و کیفیت بالای خدمات اینترنتی را برای بشریت فراهم کند.
Web 3.0 به طور خلاصه نسل بعدی اینترنت و یک تغییر پارادایم به سمت اینترنت دموکراتیک و غیر متمرکز است. وب 3.0 از طریق فناوری های جدید مانند بلاک چین (Blockchain)، واقعیت مجازی (ٰٰVirtual Reality)، واقعیت افزوده (Augmented Reality)، هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) و سایر فناوری های ایجاد شده در حوزه رمز ارزها مانند متاورس (Metaverse) و توکن های غیرقابل تعویض (NFT) تعریف می شود. Web 3.0 با استفاده از این تکنولوژی ها، نگاه و ارزش گذاری کاربران را نسبت به اینترنت تغییر می دهد. می توان گفت موضوع وب 3، ساخت اینترنت مردم است. در این تکنولوژی مردم مالک اینترنت هستند و تمامی ابزارهای آن نیز در راستای خدمت به مردم طراحی میشود. جهت آشنایی کامل و صفر تا صد با وب 3.0 می توانید به مقاله وب 3.0 چیست؟ مراجعه کنید. در این مقاله با تاریخچه، اهداف و ویژگی های وب 3.0 و اربتاط آن با بلاک چین آشنا خواهید شد.
بلاک چین و Web3.0 در آینده گوگل
پیش از امروز هم شرکت هایی مانند بلاک، متا، مایکروسافت و توییتر، برنامه هایی مبتنی بر استفاده از شبکه بلاک چین و وب 3.0 در خدمات خود اعلام کرده بودند. اما در روز سه شنبه یکم فوریه، سوندرا پیچای مدیرعامل شرکت آلفابت (شرکت مادر گوگل)، بیاناتی درباره بررسی ترکیب فناوری بلاک چین و وب 3.0 برای خدمات و محصولات خود اعلام کرد.
پیچای در پاسخ به سوال مربوط به نظر آلفابت درباره پروژه های وب 3.0 گفت: این شرکت چند برنامه مورد نظر را دنبال می کند از این برنامه ها می توان به واقعیت افزوده (AR) و استفاده از فناوری بلاکچین برای محاسبات و خدماتی مانند یوتیوب و گوگل مپز اشاره کرد.
پیچای افزود:
“هر زمان که فناوری جدیدی پا به عرصه می گذارد، من آن را اتفاق هیجان انگیزی می دانم و فکر می کنم که چطور می توان به بهترین شکل از آن حمایت کرد. وب همیشه در حال تکامل بوده است و به این روند ادامه خواهد داد. گوگل هم از فناوری های متن باز بهره های بسیاری برد و قصد دارد در آن مشارکت داشته باشد.”
در گذشته نیز خبر هایی از تیم خدمات ابری گوگل و استفاده از پلتفرم های مبتنی بر بلاک چین در این تیم بود. تیم خدمات ابری گوگل حوزه جدیدی است که گوگل به تازگی وارد آن شد و در آن با شرکت هایی مانند وب آمازون و مایکروسافت رقابت می کند.