پرایس اکشن چیست؟
پیش از آشنایی با الگوهای پرایس اکشن بهتر است ابتدا با مفهوم این روش تحلیلی بیشتر آشنا شوید. پرایس اکشن یکی از روشهای تحلیلی در بازارهای مالی است که برای شناسایی بهترین نقاط ورود و خروج از بازار مورد استفاده قرار میگیرد. به صورت کلی در پرایس اکشن دیگر خبری از اندیکاتورهای پیچیده و ابزارهای تحلیل تکنیکال نیست بلکه این روش تحلیل شرایطی فراهم کرده تا سرمایه گذاران و معامله گران با بررسی نمودارهای قیمتی بتوانند شرایط بازار را پیش بینی کنند.
البته Price action برای شناسایی آینده بازار از الگوهای قیمتی نیز کمک میگیرد. برهمین اساس افراد میتوانند با کمک این دو ابزار کاربردی به درک بهتری از شرایط بازارهای مالی برسند. همچنین از آنجایی که بازار ارزهای دیجیتال نوسانات زیادی به همراه دارد بهتر است سرمایه گذاران و معامله گران برای تحلیل و بررسی دقیقتری از شرایط بازار، در کنار تحلیل پرایس اکشن، تحلیل تکنیکال و فاندامنتال را نیز بررسی کنند تا بتوانند معاملات بهتری را برای خود رقم بزنند.
الگوهای پرایس اکشن
الگوهای پرایس اکشن مجموعهای از ساختارها و الگوهای قیمتی هستند که بر اساس تغییرات قیمت در نمودار شکل میگیرند و به نوعی نشان دهنده رفتار معاملهگران در بازارهای مالی میباشند. این الگوها به سرمایه گذاران و معامله گران کمک میکنند تا بدون نیاز به ابزارهای پیچیده همچون اندیکاتورهای متنوع، با تحلیل مستقیم حرکات قیمت و شناخت الگوهای تکرار شونده، تصمیمات آگاهانهتری در خصوص معاملات خود بگیرند.
با در نظر داشتن این موضوع بهتر است بدانید که الگوهای پرایس اکشن از کاربردهای زیادی برخوردار است که از مهمترین کاربردهای آن میتوان به شناسایی روندهای بازار، نقاط حمایت و مقاومت و شناسایی نقاط مناسب برای ورود یا خروج اشاره کرد.
بهترین الگوهای پرایس اکشن
اکنون که با مفهوم الگوهای پرایس اکشن آشنا شدید بهتر است بدانید که در چندین سال اخیر الگوهای قیمتی مختلفی در بازار معرفی شده است تا افراد بتوانند با کمک تحلیل پرایس اکشن به راحتی با بررسی نمودارهای قیمتی درک بهتری از شرایط بازار داشته باشند. با در نظر داشتن این موضوع در ادامه مقاله قصد داریم بهترین الگوهای پرایس اکشن را به شما معرفی کنیم تا با این روش تحلیلی بیشتر آشنا شوید.
الگوی سر و شانه (Head and Sholder)
الگوی سر و شانه یکی از مهمترین و بهترین الگوهای پرایس اکشن و تحلیل تکنیکال است که به شناسایی بازگشت روند قیمتی کمک میکند و از سه بخش اصلی شانه چپ، سر و شانه راست تشکیل شده است. با در نظر داشتن این موضوع بین این قلهها یا درهها، نقاط پایینی به نام خط گردن تشکیل میشود. از همین رو در حالت نزولی بازار، زمانی که قیمت از خط گردن به پایین عبور کند، الگو تکمیل و ممکن است روند نزولی قیمت آغاز میشود. البته این الگوی قیمتی در روند صعودی، معکوس عمل میکند و نشان دهنده بازگشت و افزایش قیمت است.
سر و شانه نیز ابزار موثری برای شناسایی نقاط ورود یا خروج در بازارهای مالی محسوب میشود و به عنوان یکی از بهترین الگوهای پرایس اکشن شناخته میشود. البته بهتر است بدانید که این الگو قیمتی اولین بار در دهه ۱۹۰۰ توسط چارلز داو ارائه شده و پس از آن با استقبال زیادی از سوی سرمایه گذاران و معامله گران روبرو شده است و افراد در بیشتر بازارهای مالی اعم از بازار ارزهای دیجیتال و بازار بورس از آن استفاده میکنند.
الگوی سقف و کف سه قلو (Triple Top Triple Bottom)
الگوی سقف و کف سه قلو (Triple Top Triple Bottom) جزو الگوهای قوی در تحلیل پرایس اکشن میباشند که این الگوها تغییر روند قیمت داراییها را در بازار نشان میدهند. به صورت کلی در الگوی سقف سه قلو، قیمت یک دارایی سه مرتبه به یک سقف قیمتی میرسد، اما نمیتواند از آن عبور کند و هر با رسیدن به سقف قیمتی به نقاط پایینتر میرود.
با در نظر داشتن این موضوع بهتر است بدانید که این الگو پرایس اکشن نشان میدهد که سرمایه گذاران قدرت کافی برای خرید دارایی دارند برهمین اساس قیمت افزایش پیدا نمیکند و ممکن است در پی الگو سقف سه قلو کاهش قیمت رخ دهد. در الگوی کف سه قلو نیز، قیمت سه بار به یک سطح پایین میرسد اما هر بار از آن سطح قیمتی بالاتر میرود. این الگو قیمتی نشان میدهد که قدرت فروش کاهش پیدا کرده است و ممکن است قیمت افزایش پیدا کند.
الگوی ریورسال بار (Riversal Bar)
الگوی ریورسال بار (Riversal Bar) یکی از الگوهای پرایس اکشن است که از محبوبیت زیادی برخوردار است و سرمایه گذاران و معامله گران از این الگو برای پیش بینی شرایط بازار استفاده میکنند. به صورت کلی این الگو قیمتی زمانی تشکیل میشود که قیمت در یک جهت حرکت میکند اما ناگهان برگشته و در جهت مخالف بسته میشود. به زبان سادهتر الگو ریورسال بار نشان دهنده این است که خریداران یا فروشندگان قدرت کافی ندارند و ممکن است تغییر روند رخ دهد.
با در نظر داشتن این موضوع بهتر است بدانید که ریورسال صعودی اغلب اوقات در کفهای قیمتی قرار دارد و نشان دهنده این است که فروشندگان از قدرت کافی برخوردار نیستند و ممکن است قیمت روند صعودی را در پیش بگیرد. در مقابل ریورسال بار نزولی در سقفهای قیمتی ظاهر شده و هشدار کاهش قیمت را میدهد. برهمین اساس سرمایه گذاران و معاملهگران از این الگو برای ورود یا خروج از معاملات استفاده میکنند زیرا این کندل میتواند تغییرات بزرگ در قیمت را تا حدی پیشبینی کند.
الگوی اوت ساید بار (Outside Bar)
یکی دیگر از مهمترین الگوهای پرایس اکشن، الگوی اوت ساید بار (Outside Bar) است که قدرت زیاد خریداران یا فروشندگان را در بازارهای مالی نشان میدهد. به صورت کلی الگوی اوت ساید بار از دو کندل برگشتی تشکیل شده است و مانند ریورسال بار ابن دو کندل در خلاف جهت یکدیگر طراحی شدهاند. با در نظر داشتن این موضوع الگوی اوت ساید بار زمانی شکل میگیرد که کندل دوم از کندل اول بزرگتر باشد و به نوعی کندل اول را بپوشاند؛ یعنی بالاترین قیمت و پایینترین قیمت کندل دوم بیشتر از کندل اول باشد.
از همین رو اگر کندل دوم صعودی باشد یعنی بالاتر از کندل اول بسته شود، نشان دهنده این است که خریداران قدرت زیادی دارند و ممکن است قیمت افزایش پیدا کند. در مقابل اگر کندل دوم نزولی باشد یعنی قیمت پایینتر از کندل اول بسته شود، این الگو نشان میدهد که قدرت فروشندگان افزایش پیدا کرده و ممکن است در آینده قیمت کاهش پیدا کند. بنابراین سرمایه گذاران و معامله گران از این الگو برای بررسی تغییر روند و شناسایی نقاط مناسب برای ورود و خروج از معامله استفاده میکنند.
الگوی اینساید بار (Inside Bar)
الگوی اینساید بار (Inside Bar) یکی از مهمترین الگوهای پرایس اکشن است که این الگو برخلاف الگوی اوت ساید بار عمل میکند و در اغلب اوقات نشان دهنده یک توقف کوتاه مدت قیمت قبل از یک حرکت قوی در بازار است. با در نظر داشتن این موضوع بهتر است بدانید، الگو اینساید بار زمانی شکل میگیرد که کندل دوم کاملا در محدوده کندل اول قرار بگیرد، یعنی سقف و کف کندل دوم از سقف و کف کندل اول کوچکتر باشد.
این الگو در بیشتر مواقع نشان دهنده تردید و عدم اطمینان از بازار است اما با این حال میتواند مقدمهای برای یک جهش بزرگ قیمتی باشد. بنابراین اگر قیمت پس از تشکیل شدن الگوی اینساید بار به سمت بالا حرکت کند، ممکن است این روند ادامه دار باشد و رشد قیمتی زیادی در بازار شکل گیرد. اما در صورتی که پس از الگوی اینساید بار الگو به سمت پایین حرکت کند، ممکن است روند نزولی ادامه یابد و بازار با ریزش شدیدی مواجه شود. با در نظر داشتن این موضوع سرمایه گذاران و معامله گران از این الگوی قیمتی برای شناسایی بهترین نقاط برای ورود و خروج استفاده میکنند.
جمع بندی
در این مقاله با برخی از مهمترین الگوهای پرایس اکشن که سرمایه گذاران و معاملهگران از آن برای تحلیل رفتار قیمت استفاده میکنند آشنا شدیم. الگوهایی همچون سقف و کف دوقلو، سقف و کف سه قلو، ریورسال بار، اوت ساید بار و اینساید بار کمک میکنند تا بتوانیم نقاطی که ممکن است روند بازار تغییر کند را شناسایی کرده و تصمیمات معاملاتی بهتری در خصوص معاملات خود بگیریم. به صورت کلی پرایس اکشن ابزاری قدرتمند برای تحلیل بازار است، اما بررسی و پیش بینی شرایط بازار به کمک این روش به تمرین و تجربه کافی نیاز دارد.