خودتان را برای یک سفر طولانی به دنیای گسترده اتریوم آماده کنید. در این مقاله صفر تا صد یکی از بزرگ ترین عناصر حوزه بلاک چین و ارز دیجیتال را یاد می گیرید. فقط باید چند دقیقه ای وقت بگذارید تا با یکی از بزرگ ترین پروژه های بلاک چینی به نام اتریوم آشنا شوید. اتریوم یکی از شبکه ها و ارزهای دیجیتال فوق العاده جذاب و کاربردی است. اگر به شما بگوییم که بسیاری از رویاهای بشر به دست اتریوم محقق خواهند شد اغراق نکرده ایم! آماده شوید تا به دل دومین ارز دیجیتال بزرگ بازار کریپتوکارنسی سفر کنیم!
معمولا وقتی اسم ارز دیجیتال می آید، بیت کوین اولین گزینه ای است که به ذهن افراد می رسد. اما قطعا پس از بیت کوین، اتر اولین نامی است که جلب توجه می کند. این جمله را می توان در جنبه های مختلف بررسی کرد و به صحت این موضوع پی برد.
اتریوم (ETH) چگونه به وجود آمد؟
در روزهایی که اعضای بازار کریپتوکارنسی در قید و بند بیت کوین و ریپل بودند، ناگهان انقلابی عظیم در این بازار رخ داد. آغازگر این انقلاب ویتالیک بوترین، برنامه نویس و تحلیلگر کانادایی-روسی بود. جوانی که پیش از رسیدن به 20 سالگی، به خالق یکی از اختراعات بزرگ بشری تبدیل شد! در اواخر قرن 20 میلادی که ویتالیک بوترین تازه متولد شده بود، مسئله ای به نام قرارداد هوشمند مطرح شد. در آن زمان ابزار و بستر مناسبی برای پیدایش این دسته از قراردادها وجود نداشت. به همین دلیل، مسئله قرارداد هوشمند، تا سالیان سال فقط در حد یک ایده باقی ماند. در ادامه درباره قرارداد هوشمند بیشتر بحث خواهیم کرد.
بوترین در سال 2013-2014، توانست شبکه اتریوم و ارز دیجیتال آن را بسازد. رمز ارز اختصاصی این شبکه اتر نام دارد که با نماد ETH در بازار رمز ارزها نمایش داده می شود. پیش از پیدایش این ارز، ریپل دومین ارز برتر بازار بود. اتریوم دقیقا در سال های طلایی فعالیت ریپل به وجود آمد. جایی که ارز دیجیتال XRP بر خانواده آلت کوین ها فرمانروایی می کرد. در آن زمان ترتیب بازار با این روزها تفاوت زیادی داشت. ارزهایی مانند لایت کوین و بیت کوین کش که اکنون در جمع 10 ارز برتر بازار جایی ندارند، روزی صاحب رتبه های عالی این بازار بودند! با این وجود، این ارزها نمی توانستند چیزهایی که ما می خواستیم را به ما بدهند. پس اتریوم به وجود آمد!
مفهوم آلت کوین
به هر حال می دانیم که اتریوم هم یک آلت کوین است. آلت کوین ها هم که برای جایگزینی بیت کوین به وجود آمده بودند. اتریوم توانست با در نظر گرفتن ابعاد وسیعی از نیازهای انسان، به یکی از کامل ترین پروژه های آلت کوینی تبدیل شود. این پروژه علاوه بر ایجاد روشی برای پرداخت های غیرمتمرکز و بدون واسطه سریع و امن، قابلیت های دیگری هم دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد. آلت کوین اتریوم، در زمینه های سرعت، گستره کاربرد، توکن سازی، قرارداد هوشمند و برنامه های غیرمتمرکز (dApp)، نسبت به بیت کوین برتری داشت. همین موضوع سبب شد که به سرعت به ارزشمند ترین آلت کوین تبدیل شود!
قرارداد هوشمند چیست؟!
یکی از کاربردهای اساسی اتریوم که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم، قرارداد هوشمند است. شبکه اتریوم امکان ایجاد و ثبت قراردادهای هوشمند را برای ما فراهم کرده است. اگر مقالات معرفی نئو، کاردانو و ایاس را خوانده باشید، قطعا با قراردادهای هوشمند آشنا هستید. قرارداد هوشمند، یک توافق نامه هوشمند است که بدون دخالت انسان ها در زمان لازم اتفاق می افتد. این یعنی وقتی ما شرایطی را برای عقد یک قرارداد در نظر می گیریم، دیگر لازم نیست به دنبال طرف قرارداد بگردیم و به طور سنتی با او وارد معامله شویم.
قرارداد هوشمند زمانی منعقد می شود که تمامی شرایط ذکر شده در آن فراهم باشد. به طور مثال، شما می خواهید یک خودرو 200 میلیونی بخرید که رنگ نقره ای داشته باشد. از طرفی مالک یک خودروی نقره ای رنگ، قیمت آن را 200 میلیون تومان تعیین می کند. این یعنی تنها شرط شما برای خرید این خودرو مبلغ و رنگ آن است و فروشنده هم به مبلغ کفایت می کند. در این صورت، هر 3 شرط ذکر شده فراهم شده است و قرارداد به طور خودکار انجام می شود. این ویژگی قراردادهای هوشمند، سرعت و راحتی انجام فعالیت های انسان را چند برابر می کند! اتریوم معتبر ترین پلتفرم ارائه دهنده قرارداد هوشمند است.
مقایسه اتریوم با بیت کوین (BTC)
اتریوم و بیت کوین تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. این دو شبکه که دارای دو ارز دیجیتال ارزشمند ETH و BTC هستند، دو قطب بزرگ بازار کریپتوکارنسی محسوب می شوند. در واقع نامی بزرگ تر از بیت کوین و اتریوم در بازار رمز ارزها یافت نمی شود و بقیه ارزهای دیجیتال، اختلاف زیادی با این دو دارند. شبکه بیت کوین با هدف ایجاد یک سیستم پرداخت غیرمتمرکز و بدون واسطه امن و سریع به وجود آمد. اما اتریوم به همین موضوع اکتفا نکرد و پای خود را فراتر از این گذاشت. اتریوم قصد داشت تا با ایجاد بستری برای یک دنیای مجازی فوق العاده پیشرفته و پیوند دادن آن با زندگی روزمره، یکی از رویاهای بشر را به حقیقت پیوند بزند.
استفاده از قراردادهای هوشمند دقیقا یکی از وسایل رسیدن به این هدف بود. چین لینک شبکه ای است که این امکان را برای بلاک چین اتریوم فراهم می کند. شبکه ای که با استفاده از اوراکل های غیرمتمرکز (Decentralized Oracles)، تبادل اطلاعات بین دنیای داخل و خارج بلاک چین را انجام می دهد.
اما شبکه بیت کوین به شکلی ساده تر عمل می کند و این قابلیت ها را ندارد. سرعت شبکه اتریوم هم نسبت به بیت کوین بالاتر است و از نظر مقیاس پذیری عملکرد بهتری دارد. البته فورک های زیادی روی بیت کوین انجام شده است تا این ایراد رفع شود. بیت کوین کش (BCH) و زی کش (ZEC) که قبلا به شما معرفی شدند از این دست فورک ها بودند.
مقاله مرتبط: بیت کوین چیست
مقایسه با اتریوم 2.0
سرعت و قابلیت های بیشتر اتریوم نسبت به بیت کوین، این شبکه را جذاب تر کرده است. با این حال اتریوم هنوز هم به اعتبار بیت کوین نرسیده و همچنان اختلاف زیادی با این ارز دارد. شاید اتریوم 2.0 بتواند بعد از سال ها بیت کوین را از رتبه اول بازار جدا کند! در نسخه جدید اتریوم، بسیاری از ایرادات این شبکه بهبود می یابند و آن را به مورد بهتری برای سرمایه گذاران تبدیل می کنند.
اتریوم و بیت کوین در میزان عرضه، قیمت و حجم معاملات، رتبه در بازار، استخراج و نحوه عملکرد با یکدیگر متفاوت اند.
مقایسه اتریوم با کاردانو (ADA)
کاردانو را می توان نزدیک ترین و جدی ترین رقیب اتریوم دانست. شبکه ای بسیار قدرتمند که طرفداران بسیار زیادی دارد و شرکت های معتبری تا کنون با آن همکاری داشته اند. ارز دیجیتال این شبکه ADA است که در مقایسه با اتریوم قیمت ناچیزی دارد. ارز دیجیتال ETH حدودا 2 هزار برابر این رمز ارز قیمت دارد! قیمت پایین تر کاردانو، یکی دیگر از ویژگی های جذاب آن برای سرمایه گذاران می باشد. گرچه عرضه این رمز ارز بسیار بالا می باشد، اما جای رشد زیادی هم برای آن وجود دارد. شبکه کاردانو در حال حاضر از امکاناتی استفاده می کند که اتریوم در نسخه دوم خود به دنبال آن ها می گردد. مهم ترین این امکانات الگوریتم استخراج PoS می باشد.
PoS یک الگوریتم استخراج دوستدار طبیعت است. در این روش از استخراج، اعتبارسنج ها به جای ماینرها به کار گرفته می شوند. به همین دلیل، مصرف انرژی در شبکه هایی که از سیستم PoS استفاده می کنند کمتر است. در بخش استخراج اتریوم، با این روش و روش های دیگر استخراج بیشتر آشنا می شوید.
مقاله مرتبط: کاردانو چیست
مقایسه اتریوم با نئو (NEO)
نئو با نماد NEO یکی دیگر از رقبای اتریوم در زمینه ساخت قرارداد هوشمند می باشد. این شبکه در چین متولد شده و در سال های گذشته عملکرد مناسبی داشته است. شاید جدی ترین رقیب اتریوم پیش از اوج گرفتن کاردانو، شبکه نئو بود. این شبکه ارز دیجیتال NEO را عرضه می کند که در سال های قبل در بین 10 ارز برتر بازار قرار داشت. اکنون نئو کمی افت کرده است و شور و حال سابق را ندارد. استفاده از این شبکه و ارز دیجیتال آن در آسیای شرقی بیشتر رواج دارد. نئو اکنون در رتبه 33 بازار قرار دارد و از سایر رقبای خود پایین تر است.
با این وجود شبکه نئو رسالت بزرگی دارد و هدف آن ایجاد یک اقتصاد هوشمند است. برای این موضوع باید وقت بیشتری به نئو بدهیم تا بتواند خودش را مجددا به خریداران ثابت کند.
مقاله مرتبط: ارز نئو چیست
مقایسه اتریوم با ایاس (EOS)
ایاس یک شبکه پر سرعت است که ارائه قرارداد هوشمند را در دستور کار دارد. ارز دیجیتال این شبکه با نماد EOS نشان داده می شود و 4 دلار قیمت دارد. سازندگان شبکه ایاس اعتقاد دارند که این شبکه می تواند 10 هزار تراکنش را در هر ثانیه انجام دهد! این رقم چندین برابر رقمی است که در شبکه های اتریوم و بیت کوین به چشم می خورد. بیشتر جذابیت شبکه ایاس هم همین سرعت آن است و در مسائل دیگر تفاوت خاصی را رقم نمی زند. البته باید این را هم در نظر داشت که کارمزد شبکه ایاس در مقایسه با اتریوم بسیار کمتر است و حتی به صفر میل می کند!
انجام تراکنش های سریع تر با کارمزد کمتر، امکانی است که شبکه ایاس به ما می دهد.
مقاله مرتبط: ایاس چیست
مقایسه اتریوم با پولکادات (DOT)
در زمینه قرارداد هوشمند، پولکادات هم یکی از رقبای سرسخت اتریوم می باشد. علاوه بر این پولکادات رقابتی را هم با چین لینک دارد! چین لینک اولین شبکه ای بود که با هدف اتصال بلاک چین های مختلف و دنیای واقعی به وجود آمد. شبکه پولکادات هم قصد دارد چنین کاری را انجام دهد تا قراردادهای هوشمند کاربردی را بسازد. اما چین لینک و به دنبال آن اتریوم، مزیتی دارند که پولکادات فعلا از آن محروم است. چین لینک به لطف استفاده از اوراکل های غیرمتمرکز، می تواند اطلاعات داخل و خارج بلاک چین را به هم متصل کند. این عامل باعث می شود که قراردادهای هوشمند بتوانند در زندگی روزمره ما جلوه کنند.
ارز دیجیتال شبکه پولکادات، دات نام دارد که از آن برای پرداخت های درون شبکه ای استفاده می شود. این ارز در رتبه 9 بازار قرار دارد و قیمت آن 15.53 دلار است. برای دیدن قیمت لحظه ای ارز دیجیتال پولکادات می توانید به صفحه اصلی سایت بیت ایمن مراجعه کنید.
مقاله مرتبط: پولکادات چیست
ارتباط با ارزهای دیفای
ارزهای دیفای (DeFi)، حدودا 4 سال است که به وجود آمدند. اولین آن ها آوه (Aave) بود که در پست های قبلی به شما معرفی شد. ارزشمند ترین ارز دیفای در حال حاضر یونی سواپ (UNI) است. یونی سواپ، آوه، چین لینک، سوشی سواپ و… ارزهای دیفای هستند که روی شبکه اتریوم قرار دارند. بلاک چین اتریوم بستر مناسبی برای پیدایش ارزهای دیفای بود. رمز ارزهای حوزه دیفای، به امور مالی غیرمتمرکز مختلفی می پردازند. مثلا شبکه آوه، وظیفه اهدای وام های غیرمتمرکز در شبکه اتریوم را دارد. یونی سواپ هم یک صرافی غیرمتمرکز یا DEX است که روی بلاک چین اتریوم قرار دارد. درباره کاربرد چین لینک هم که پیش تر صحبت شد.
توکن های غیرمثلی (NFT)
توکن های غیرمثلی یا غیرقابل تعویض یا NFT، بخشی از خدمات گسترده بلاک چین اتریوم هستند. این توکن ها ویژگی های خاص خود را دارند که آن ها را از توکن های دیگر متمایز می کند. شاید شنیده باشید که فلان اثر به صورت NFT فروخته شد. این یعنی چه؟ خب مگر آن فرد نمی توانست آن اثر را به راحتی دانلود کند و داشته باشد؟ پس چرا باید برای داشتن آن اینقدر هزینه کند؟ خب پاسخ واضح است. شما زمانی که چیزی را دارید رسما مالک آن نیستید. به طور مثال، فرض کنید لپ تاپ دوستتان در اختیار شما قرار دارد. حتی اگر آن را به صاحبش پس ندهید، باز هم مالک آن نیستید و فقط دارنده آن هستید.
دلیل پرداخت مبالغ بالا برای NFT ها هم دقیقا همین است. شما با خرید یک توکن NFT که می تواند ارزش آن در یک عکس یا فیلم یا موسیقی ذخیره شود، به تمامی اطلاعات آن دسترسی پیدا می کنید و مالک حقیقی آن می شوید. اما اگر فقط آن را دانلود بکنید، هیچ مالکیتی در بلاک چین اتریوم برای شما ثبت نمی شود و فقط دارنده آن اثر هستید. به همین دلیل، توکن های غیرمثلی یا NFT برای انتقال مالکیت استفاده می شوند نه صرف انتقال ارزش!
مقاله مرتبط: nft چیست
قیمت ارز دیجیتال اتریوم (ETH)
اتریوم در حال حاضر 2,215 دلار قیمت دارد. قیمت این ارز در 24 ساعت گذشته با 8% رشد مواجه شد. نرخ رشد هفتگی اتریوم هم حدودا 24% است. این اعداد، رشد خوب اتریوم در هفته گذشته را نشان می دهند. این ارز مدت ها است که در رتبه دوم بازار قرار دارد. هیچ آلت کوینی بالاتر از اتریوم قرار ندارد و تنها رمز ارزی که مارکت کپ (Market Cap) بیشتری نسبت به اتریوم دارد، بیت کوین است. حجم معاملات اتریوم از دیروز تا کنون بیش از 18.5 میلیارد دلار بوده است! ارزش کل بازار این رمز ارز هم در حال حاضر 256,986,708,136 دلار است.
اوج قیمت تاریخی (ATH) اتریوم، 4,362 دلار و پایین ترین قیمت این ارز در یک سال اخیر 224.5 دلار بوده است. تا کنون بیش از 116 میلیون کوین اتریوم استخراج شده است.
آینده ارز دیجیتال ETH
اتریوم یکی از آینده دار ترین ارزهای دیجیتال است. با انتشار نسخه دوم این ارز یعنی اتریوم 2.0 و افزایش توانایی شبکه آن، رشدی چشمگیر منتظر این ارز خواهد بود. عده ای اعتقاد دارند که قیمت اتریوم در سال های آینده به 85 هزار دلار خواهد رسید! رشد 40 برابری برای یک سرمایه گذاری 2 یا 3 ساله عالی به نظر می آید!
اتریوم در معیارهای فاندامنتال عملکردی بی نظیر دارد! در تحلیل فاندامنتال اتریوم که موضوع پست بعدی بلاگ است، می توانید آینده این ارز را با چشمان خود ببینید! در یک بازه 3 ساله، قیمت اتریوم حدود 490 برابر شد! حتی تصور چنین رشدی در بازه زمانی 3 ساله آدم را به وجد می آورد. اما این پایان رشد اتریوم نبوده و نیست! به خاطر داشته باشید که جمله «این دیگه رشدش رو کرده» برای ارزهایی با بنیاد مستحکم مانند اتریوم صدق نمی کند. این ارزها تا زمانی که تقاضا برای آن ها وجود داشته باشد، همواره رشد خواهند کرد.
خرید اتریوم
اتریوم یکی از ارزهایی است که معمولا تحلیل گران خرید آن را پیشنهاد می کنند. در کنار بیت کوین و تتر، اتریوم تنها ارزی است که تقریبا در تمامی صرافی های ارز دیجیتال می توان آن را یافت! صرافی آنلاین بیت ایمن هم یکی از پلتفرم های تبادل اتریوم است. شما می توانید با ثبت نام و احراز هویت در بیت ایمن، ارز دیجیتال اتریوم و 28 رمز ارز دیگر از جمله بیت کوین، کاردانو، نئو، ایاس و پولکادات را خرید و فروش کنید. خرید و فروش شما در این صرافی به طور مستقیم با یک فروشنده یا خریدار حقیقی انجام می شود. بهتر است که پیش از خرید اتریوم، تحلیل آن را در دسته بندی تحلیل اتریوم مطالعه کنید.
برای خرید اتریوم، ابتدا ثبت نام و احراز هویت خود را در سایت صرافی بیت ایمن انجام دهید. این کار به سادگی انجام می شود و زمان کمی از شما می گیرد. پس از انجام این کار، وارد بخش کیف پول شوید و حساب خود را به مقدار دلخواه شارژ کنید. برای این کار روی مستطیل واریز تومان کلیک کنید و مبلغ مورد نظر را به تومان وارد کنید. سپس وارد بخش خرید اتریوم یا هر ارزی که مد نظر دارید شوید و به دلخواه یکی از روش های سفارش عادی یا فوری را انتخاب کنید. اگر نوسان گیر هستید، پیشنهاد ما به شما سفارش عادی می باشد. سفارش فوری برای افراد تازه کار، کاربرد بیشتری دارد و راحت تر است.
استخراج ارز دیجیتال ETH
در ابتدای مقاله، درباره سیستم PoS برای استخراج صحبت کردیم. قرار شد که در ادامه، درباره فرآینده استخراج بیشتر صحبت کنیم. استخراج اتریوم با کاردانو کمی متفاوت است. این شبکه از الگوریتم PoW یا اثبات کار برای استخراج استفاده می کند. در این سیستم، ماینرها با حل معادلات پیچیده ریاضی، ارزهای رمز نگاری شده را تولید می کنند. علاوه بر این، امنیت شبکه با این کار حفظ می شود و تراکنش ها نیز تایید می شوند. اما در الگوریتم PoS یا اثبات سهام، خبری از ماینرها نیست. اعتبار سنج ها با سنجیدن اعتبار تراکنش و رمزها، به حفظ ساختار شبکه کمک می کنند.
اتریوم هم کم کم به سمت این الگوریتم گام بر می دارد. این کار علاوه بر کاهش هزینه های استخراج، کارمزد و انرژی کمتری نیاز دارد. شبکه هایی مثل بیت کوین همچنان از روش PoW استفاده می کنند. همین عامل باعث شده است که برخی از مخالفان، بهانه ای برای زمین زدن بیت کوین پیدا کنند. با این حال در نظر داشته باشید که بیت کوین و اتریوم حذف شدنی نیستند و روز به روز بر قدرت آن ها افزوده خواهد شد. با افزایش اطلاعات خود درباره این ارزها، می توانید به منتقدان پاسخ محکمی بدهید و حتی آن ها را به استفاده از چنین رمز ارزهای ارزشمندی تشویق کنید. جهان آینده، جهان ارز دیجیتال است!
کیف پول اتریوم
برای به دست آوردن اتریوم دو راه وجود دارد. یا باید آن را بخرید و یا استخراج کنید. خرید و استخراج این ارز در قسمت قبلی به شما آموزش داده شد. نکته ای که در هر دو مورد قابل توجه است، ذخیره ارز دیجیتال ETH می باشد. پس از به دست آوردن این رمز ارز، باید آن را در مکانی امن و مطمئن نگهداری کنید. کجا بهتر از کیف پول دیجیتال؟ کیف پول های دیجیتال در دو فرمت نرم افزاری و سخت افزاری، امکان ذخیره ارزهای دیجیتال را به شما می دهند. رمز ارز ETH هم در اکثر کیف پول ها قابل ذخیره است که در این قسمت چند نمونه از آن ها را معرفی می کنیم.
- لجر (Ledger)
- ترزور (Trezor)
- کوینومی (Coinomi)
- تراست والت (Trust Wallet)
این ها چهار نمونه از کیف پول های مطرحی هستند که از اتریوم پشتیبانی می کنند. شما می توانید پس از خرید اتریوم، آن را به این کیف پول ها و سایر والت های دیجیتال انتقال دهید. صرافی بیت ایمن با داشتن کیف پول مجازی سه امضایی، به شما قابلیت انتقال اتریوم به تمامی کیف پول های نرم افزاری و سخت افزاری را می دهد. می توانید پس از تهیه یک کیف پول (ترجیحا سخت افزاری)، آن را به صرافی بیت ایمن وصل کرده، و دارایی خود را انتقال دهید.